3/2/2025

Burde en nettside være kul eller basic?

Dette spørsmålet kommer ofte opp når man diskuterer webdesign. Optimalt sett burde svaret være enkelt: begge deler. Men det er ikke så rett frem som man skulle tro. Kulhet er subjektivt. Etter flere år med samarbeid med kunder har jeg ofte erfart at det noen synes er kult, synes andre ser feil ut, og motsatt. Jo flere man involverer, desto flere meninger får man. Dette gjelder overraskende nok også spørsmål om hvorvidt siden burde være enkel, og ikke minst hva enkel betyr. Er det at den er minimalistisk/clean eller at den er basic og enkel å bruke?

Derfor er en av de viktigste tingene man lærer som designer at man aldri skal begrunne valg med at "det ser bra ut". Estetiske valg må støttes av databaserte beslutninger. Hva sier brukerdataene? Hva fungerer faktisk for å nå målene til bedriften med nettsiden?

Alle har forskjellig smak, men det viktigste er ikke at en nettside er kul eller enkel i seg selv – det viktigste er at den appellerer til flest mulig innen målgruppen. Design handler ikke bare om å lage noe visuelt imponerende, men om å skape en effektiv og intuitiv opplevelse for brukerne.

Dessuten hender det ofte at man ønsker å basere nettsiden sin på andre nettsider man liker. Dette er ofte en god idé når inspirasjonen kommer fra vellykkede nettsider med gjennomtenkt design og brukervennlighet. Men ikke alltid: det som fungerer for én bedrift eller bransje, fungerer ikke nødvendigvis for en annen. Mange populære nettsider har allerede en etablert merkevare og en lojal brukerbase, noe som gjør at de kan tillate seg designvalg som kanskje ikke fungerer like godt for en mindre kjent aktør.

Det vanligste jeg opplever er mangel på tydelig innhold øverst på hjemmesiden. Mange ønsker et minimalistisk eller visuelt imponerende uttrykk, men glemmer at brukeren først og fremst trenger klarhet. Det burde komme tydelig frem hva nettsiden handler om, hvem den er for, og hva man ønsker at brukeren skal gjøre videre. Uten en tydelig verdiforslag og en klar call-to-action, risikerer man at besøkende mister interessen og forlater siden før de i det hele tatt har forstått hva som tilbys.

Ved å følge etablerte designstandarder og beste praksiser sikrer man at flest mulig finner nettsiden enkel å bruke. I noen bransjer, som kunst og kultur, er det mer rom for eksperimentering og polariserende design. Unike design i slike bransjer kan bidra til interessante merkevarer som effektiviserer markedsføringstiltak. Men for de fleste bedrifter er det ofte mer lønnsomt å spille safe og gå for et design som fungerer godt for flest mulig, og får besøkende til å utføre ønskede handlinger på siden (salg, bestillinger, nyhetsbrev signup, ta kontakt, osv.).

Så, burde en nettside være kul eller enkel? Den burde være effektiv. Den burde hjelpe bedriften å nå målene sine. Og ofte betyr det at den burde være basic, men gjennomtenkt.